Новини

Круглий стіл  кафедри підприємництва та бізнесу зі зовнішніми та внутрішніми стейкхолдерами щодо обговорення освітньо-професійної програми «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами»

1 червня 2023 року у змішаному режимі на кафедрі підприємництва та бізнесу відбувся круглий стіл зі зовнішніми та внутрішніми стейкхолдерами щодо обговорення  Проєкту освітньо-професійної програми «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами»,  ступеня вищої освіти магістр спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля».

В обговоренні Проєкту ОПП взяли участь декан факультету управління та бізнес-дизайну д.е.н., професор Олександра ОЛЬШАНСЬКА, гарант ОПП, завідувач кафедри підприємництва та бізнесу, д.е.н., професор Талят БЄЛЯЛОВ, члени робочих груп із розроблення освітньо-професійної програми, науково-педагогічні працівники кафедри та здобувачі вищої освіти, що навчаються на даній програмі.  Запрошені до обговорення були стейкхолдери-роботодавці ОПП: Еннан АШИРОВ, директор ТОВ «ФАВ КИЇВ»; Олександр ПЕРЕСИПКО, директор ТОВ «ВОРЛД ГРІНІЗЕЙШЕН СИСТЕМ»; Сеїт-Бекір СУЛЕЙМАНОВ, генеральний директор ТОВ «ТАКАВА»; Олег СМІРНОВ, генеральний директор ТОВ «ОЛДІМ»; Олена ЄРШОВА, генеральний директор ТОВ «Глорі Пак»; Валерій ВОДОТИКА, начальник Центру управління продуктовими та сервісними рішеннями для клієнтських сегментів АТ «УКРСИББАНК»; Амет ЛЮМАНОВ, директор ТОВ «ОКШИНА», а також  зовнішні стейкхолдери з числа академічної спільноти Чобіток Вікторія Іванівна доктор економічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри маркетингу і торговельного підприємництва Навчально-наукового інституту педагогіки, психології, менеджменту та освіти дорослих Української інженерно-педагогічної академії, м. Харків; Саміра ПІЛЕЦЬКА доктор економічних наук, професор, професор кафедри економіки повітряного транспорту Національного авіаційного університету, м. Київ.

Захід розпочав модератор –  гарант ОПП, завідувач кафедри підприємництва та бізнесу д.е.н., професор Талят БЄЛЯЛОВ, який наголосив на обговоренні щодо пропозицій з коригування  цілей, фахових компетентностей та програмних результатів Проєкту ОПП, що виноситься на обговорення.

Олександр ПЕРЕСИПКО, директор ТОВ «ВОРЛД ГРІНІЗЕЙШЕН СИСТЕМ»,  наголосив на потребі таких зустрічей, не тільки в змішаному форматі, але і на території стейкхолдерів-роботодавців. Це надасть більш тісний контакт щодо співпраці колективу кафедри підприємництва та бізнесу зі стейкхолдерами різних секторів: роботодавцями, науковою спільнотою, студентами кафедри тощо. Він акцентував на важливості та актуальності проведення таких засідань, окреслив шляхи спільної діяльності кафедри підприємництва та бізнесу зі стейкхолдерами.

Стейкхолдери-роботодавці зазначили, що такі зустрічі є актуальним та необхідними та висловили пропозиції щодо розширення перспектив співпраці.

Так, Олександр ПЕРЕСИПКО, директор ТОВ «ВОРЛД ГРІНІЗЕЙШЕН СИСТЕМ» запропонував один раз на місяць проводити бізнес-тренінги, або воркщопи для здобувачів  ОПП на підприємствах стейколдерів-роботодавців – це дасть можливість підвищити фахові компетентності здобувачів та покращити практичну підготовку.

Дану пропозицію підтримали й інші стейкхолдери – роботодавці, так Руслан АЛІМОВ, директор ТОВ «ФАВ КИЇВ» зазначив, що  така співпраця є дуже актуальною і доцільною так, як і стейкхолдери і здобувачі мають спільну мету, а саме якісна освіта, висококваліфіковані фахівців, а практичний досвід роботодавців тільки позитивно вплине на розширення компетентностей здобувачів в сфері бізнес-освіти, а також здатності володіти підприємницькими навичками та поліпшить програмні результати навчання здобувачів.

 

Директор ТОВ «ОЛДІМ» Олег СМІРНОВ зосередив увагу робочої групи на вмінні здобувача вищої освіти розробляти повноцінні бізнес-плани власних ідей, які містять всі етапи розробки від валідації ідеї до завершення і їх впровадження (реалізацію) із дотриманням усіх необхідних вимог, на нерозривності теорії та практики.

Здобувачі вищої освіти за програмою (Ірина РОМАНЕНКО; Ольга КОХОВСЬКА; Григорій ЧЕРЧЕНКО та ін.) також брали участь в обговоренні. Цікавість студентів викликало обговорення необхідності підсилення практичної підготовки здобувачів освіти ОПП «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами». Вони зробили акцент на практичній підготовці фахівців у сфері не тільки вітчизняного бізнесу, а й міжнародного в умовах європейської інтеграції вітчизняної економіки, а саме за рахунок розширення баз практики та їх географії.

Свою думку висловили і представники наукової спільноти, які були одностайні в тому, що надзвичайно важливою цінністю для сучасного здобувача є soft skills, зокрема, критичне та аналітичне мислення, комунікабельність, вміння відстоювати власну думку, а також будувати свій вектор освіти. Крім того професор Саміра Пілецька акцентувала увагу на розширенні матеріально-технічної складової підготовки здобувачів у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, посиленні практики та включенні до програми дисциплін, більше ситуаційних задач пов’язаних з діяльністю підприємств в сучасних умовах, що склалися на сьогодні в Україні.

 

Гарант освітньо-наукової програми «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами» завідувач кафедри підприємництва та бізнесу, професор Талят БЄЛЯЛОВ зазначив, що отримана корисна інформації під час обговорення слугуватиме основою для модернізації  освітньо-професійної програми «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами» спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» для другого «магістерського» рівня вищої освіти.

Колектив кафедри висловлює щиру вдячність всім  стейкхолдерам за цікаву і змістовну зустріч та цінні рекомендації щодо перегляду та модернізації освітньо-професійної програми «Інноваційне підприємництво та управління Startup проєктами» другого «магістерського» рівня вищої освіти спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля».